Carlos mata

De essentie van vormen

Carlos Mata (1949-2008) is een oprechte kunstenaar met een persoonlijke beeldentaal en een werk geïnspireerd op de mediterrane cultuur. Zijn sculpturen, gezien uit formeel oogpunt zijn figuratief, maar gescheiden van het naturalisme. In zijn iconografie staan het paard en de stier centraal. Zijn modellen zijn ver verwijderd van iedere mode of trend en zetten zich in klassiekers als gevolg van hun artistieke verdiensten. De patina is voorzien van prachtige kleuren, elk van een buitengewone schoonheid en de waarde ervan is uniek.

Tederheid in zijn sculpturen

Carlos Mata is geboren in 1949 te Palma de Mallorca (Spanje), en is overleden in juli 2008. Hij heeft gestudeerd aan de Academie voor schone kunsten te Barcelona en Parijs.Hij zocht naar de essentie van vormen en reduceerde ze tot hun pure lijnen. Bij een eerste confrontatie met zijn werk wordt je verrast door de tederheid in zijn sculpturen. Het is alsof de kunstenaar het beste uit het werk haalt (dieren, mensen en dingen) om aan ons te laten zien en om ons te laten genieten van dat ene moment. Mata laat in zijn sculpturen zowel de creativiteit als het mysterieuze van prehistorische kunst zien: stieren, koeien en gestileerde paarden, die de symbolische betekenis van het dier laten zien.

Nostalgische gevoelens

Carlos Mata’s sculpturen zijn gebaseerd op herinneringen uit zijn kindertijd en hij doet veel moeite om het zo precies mogelijk overeen te laten komen met het plaatje in zijn herinnering. Deze kunstenaar weet de originele realiteit te vinden wat zijn psyche zo lang geleden heeft bepaald. Daarom zijn Mata’s beelden donker en essentieel. Ze lijken speels, maar waarborgen een intens concept. Mata’s werk leidt ons naar een universum van herinneringen, zijn ervaringen, zijn nostalgische gevoelens die een onherroepbaar verleden opwekken, maar met het heden in onze gedachten. Hij is erg geïnteresseerd in het archeologische aspect, alsof onze herinneringen de overblijfselen zijn.Carlos Mata stelde tentoon op internationale kunstbeurzen en wordt gerepresenteerd in verschillende publieke en privé collecties in Europa, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten.